Biely rum
Možno poznáte biely rum a možno ho chcete na miešanie nejakého exotického drinku. To je dobrá voľba, ale vedeli ste, že najlepšie biele rumy majú jedinečný charakter, arómu a chuť, kvôli ktorým si vychutnáte tento číry a čistý destilát len tak samotný bez ďalších surovín. Pozrite sa pozrieť na kvalitné a dobré biele rumy.
1. miesto
Hampden Estate Rum Fire
Vol: 63 %
Doba zrenia: 2 a viac rokov
Krajina: Jamajka
Typ: Melasa
Aróma: Ovocie, kvety, kvas
Chuť: Ovocie, kvas a estery
2. miesto
Veritas Hampden And Foursquare
Vol: 47 %
Doba zrenia: 2 a viac rokov
Krajina: Barbados, Jamajka
Typ: Melasa
Aróma: kvety, estery, káva
Chuť: vanilka a estery
3. miesto
Diplomatico Planas biely rum
Vol: 47 %
Doba zrenia: 6 rokov
Krajina: Venezuela
Typ: Melasa
Aróma: Káva a kokos
Chuť: Hlavne kokos
TOP voľba
Mhoba Pot Stilled High Ester
Vol: 65,2 %
Doba zrenia: 2 a viac rokov
Krajina: JAR
Typ: Melasa
Aróma: Hnedý cukor, estery
Chuť: Typický biely rum
Čo je biely rum?
Čo je vlastne biely rum? Zaujímali ste sa o to niekedy? Biely rum má priezračnú farbu, pretože je to čistý destilát, ktorý sa nijako neprifarbuje, ale tiež nezískava svoje sfarbenie pri zrení v sude. Rum sa vyrába z cukrovej trstiny respektíve z melasy, ktorá sa vyrába z cukrovej trstiny. Samozrejme, ten proces je trochu zložitejší. Biele rumy spravidla zrejú krátku dobu. Väčšinou okolo 2 rokov. Tieto rumy sa potom perfektne vynímajú v miešaných koktailoch alebo drinkoch. Lenže potom sú tu rumy , ktoré majú pomerne zaujímavý charakter. Taký rum sa samozrejme hodí pre miešané nápoje, pretože im dodá navyše svoju arómu a chuťové vlastnosti. Avšak sú tiež dobré úplne samotné, čisté.
Ako chutí biely rum?
Kde az čoho získava biely rum svoju chuť, keď nezreje v sudoch. No, nie je to tak celkom pravda. Biele rumy samozrejme prechádzajú rôznymi destilačnými a výrobnými procesmi. Väčšina bielych rumov sa nenecháva dozrievať v sudoch po koňaku a podobne, ale napriek tomu sa nájdu také, do ktorých je pridaný nejaký „zrejúci“ rum alebo u viacročných bielych rumov sa chuť a aróma získava práve z použitých sudov. Je to zamotané, čo? Ale naozaj jednoduché. Vysvetlím vám to. Biele rumy vznikajú aj miešaním rôznych druhov rumov. Tieto rumy nezreli dlho, takže nemajú tmavú farbu, ale chytili arómu a chuťový charakter zo suda. Biele rumy sa nakoniec dôkladne filtrujú, takže tam dôjde k ich dočisteniu. No a tieto biele rumy potom majú kvalitný charakter, chuť a arómu.