Najlepšie portské víno
1. místo
Quinta do Noval Late Bottled
Vol: 40 %
Doba zrenia: 5 rokov
Krajina: Barbados
Typ: Porto
Objem: 0,75 l
Farba: Granátovo červená
Chuť: Ostružina, čierne ríbezle, drevo
2. místo
Porto Cruz Pink Porto Rose
Vol: 19 %
Doba zrenia: 3 rokov
Krajina: Portugalsko
Typ: Porto
Objem: 0,75 l
Farba: Svetloružová
Chuť: Ľahká chuť s ovocným záverom
3. místo
Graham’s Port Six Grapes Porto
Vol: 20 %
Doba zrenia: 0-1 rok
Krajina: Portugalsko
Typ: Porto
Objem: 0,7 l
Farba: Tmavo červená
Chuť: červené ovocie ostružiny
Cena / Kvalita
Sandeman Porto Ruby
Vol: 19,5 %
Doba zrenia: ?
Krajina: Portugalsko
Typ: Porto
Objem: 0,75 l
Farba: Ruby
Chuť: výrazná hlboká ovocná chuť
Top volba
Royal Oporto Porto Tawny 0,75l 19%
Vol: 19 %
Doba zrenia: 3-4 rokov
Krajina: Portugalsko
Typ: Porto
Objem: 0,75 l
Farba: Tmavý rubín
Chuť: Banán, kokos, čokoláda
Recenzie a osobné skúsenosti s portským vínom
Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013
Doplňte svoj bar týmto červeným, sladkým portským vínom s ovocným charakterom. Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 je spojené s ročníkom. Na prvý pohľad vás zaujme jeho hlboká rubínová farba. Vaše chuťové poháriky naplní lesným a záhradným ovocím, kávou a čokoládou. Toto víno odporúčame ako darček pre skutočných znalcov a milovníkov portského.
Prvé zmienky v registri vinárstva Quinta do Noval pochádzajú z roku 1715. Do roku 2004 sa toto vinárstvo špecializovalo len na výrobu portských vín. Po prvom úspešnom pokuse o vytvorenie sortimentu tichých červených vín v roku 2003 sa v nasledujúcom roku ponuka fliaš rozšírila o ďalšie skvelé tiché vína. Ale ochutnajte ich klasiku medzi portskými vínami. Odporúčame otvoriť Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 na špeciálnu príležitosť.
Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 je jednoznačne jedno z najlepších portských vín. Tento ročník, Vintage 2013, vonia intenzívne a elegantne. Má tóny ušľachtilého dreva. Tmavá rubínová farba a jemnosť poukazujú na jednu z najvyšších kategórií portského vína. Jeho chuť je veľmi bohatá. Má ovocný charakter, ktorý je vždy spojený s ročníkom. Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 Zreje v stredne veľkých drevených sudoch (8000 litrov) bez prístupu vzduchu. Zreje 5 rokov. Ide o NEFILTROVANÉ víno, ktoré je potrebné jemne dekantovať.
miesto1. miesto
Quinta do Noval Late Bottled Vintage
Porto Cruz Porto Rose
Krásny ružový odtieň je prvá vec, ktorá vás zaujme, keď uvidíte víno Porto Cruz Pink Porto Rose. Ochutnajte jeho ľahkú, sladkú chuť s ovocným záverom. Odporúčame všetkým milovníkom sladších vín.
Porto Cruz Pink Porto Rose je jedným zo symbolov ružových vín Portugalska. Tradičný spôsob výroby dodáva tomuto vínu výnimočnú chuť a vôňu. Porto Cruz Pink Porto Rose sa vyrába z červeného hrozna, ktoré bolo okamžite oddelené od šupiek, aby sa kontakt so šupkami obmedzil na minimum. Vďaka tomuto výrobnému procesu má víno mierne ružovú farbu. Po dekantácii sa mušt nechá kvasiť pri nízkych teplotách, aby sa optimalizovala vôňa vína. Nakoniec sa proces kvasenia zastaví pridaním vínneho alkoholu. Toto sladké miesto na konci zanecháva toto ružové portské so sladkou vôňou. Krásny ružový odtieň je prvá vec, ktorá vás zaujme, keď uvidíte víno Porto Cruz Pink Porto Rose. Ochutnajte jeho ľahkú, sladkú chuť s ovocným záverom. Odporúčame všetkým milovníkom sladších vín.
Porto Cruz Pink Porto Rose má mierne ružovú, plachú farbu. V kvetinovo-ovocnej vôni dominuje červené ovocie. Vo vôni cítiť stopy malín, jahôd a červených ríbezlí. Toto ružové portské odporúčame všetkým milovníkom ľahších a sladších vín, pretože jeho chuť je naozaj jemná, sladká a s ovocným záverom. Porto Cruz Pink Porto Rose by sa malo konzumovať vychladené. Milovníci koktailov ho ocenia pri príprave svojich obľúbených nápojov.
2. místo
Porto Cruz Pink Porto Rose
Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve
Ochutnajte jedno z najobľúbenejších portských vín vôbec. Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve je známe po celom svete medzi milovníkmi archívneho vína. Jeho nesmelá chuť zaujme tých, ktorí majú radi plnú chuť červeného ovocia a vôňu černíc.
Oblasť Graham’s je významným „Port House“, ako sa nazývajú miestne vinárstva. A nielen to. Vyrábajú sa tu nádherné vína s dlhou tradíciou. História spoločnosti Graham’s siaha do prvej polovice 19. storočia a postupne sa stala významným obchodníkom s vínom na celom svete. Six Grapes je pôvodná zmes portského od Grahama. Pred otvorením fľaše venujte pozornosť etikete. Schematická kresba šiestich hroznových bobúľ poukazuje na najkvalitnejšie označovanie sudových vín v minulosti. To je dobré znamenie, že vo fľaši sa skrýva skutočný klenot.
Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve má sýtu, oranžovohnedú až tmavočervenú farbu. Očarí vás aj jeho zvodná vôňa, bohatá a plná. Záver je podčiarknutý kombináciou sliviek a čerešní. Štruktúra vína je vyvážená, s prekvapivo dlhým záverom na podnebí. Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve sa plní do fliaš, keď je ešte relatívne mladé, aby si zachovalo svoju sviežosť a charakteristickú opulentnosť. Odporúčaná teplota pri podávaní je 12 až 16 °C.
miesto3. miesto
Graham’s Port Six Grapes Porto
Sandeman Porto Ruby
Sandeman Porto Ruby je jedným z najobľúbenejších sladkých portských vín. Je to víno s dlhou tradíciou. Ochutnajte jeho výraznú a bohatú chuť so zvláštnou hĺbkou a nezameniteľným odtieňom. Víno sa odporúča pre náročných milovníkov vína a skúsených znalcov.
Značka Sandeman je jednou z najznámejších značiek portského vína a sherry na svete. Jeho vína sú nezameniteľné, jedinečné, plné, s nádhernou iskrou. História vinárstva sa dostala do centra pozornosti v 90. rokoch 19. storočia. Už v roku 1805 sa vína predávali pod značkou G.S.&Co, ktorá bola zaregistrovaná v roku 1877 ako jedna z prvých registrovaných ochranných známok na svete.
Sandeman Porto Ruby je jedným z najunikátnejších vín svojho druhu. Jeho sladká, bohatá chuť a rubínová farba poteší chuťové bunky a oko každého skutočného znalca červených vín. Ochutnajte jeho robustnú hĺbku. Odporúčame ho podávať vychladené, ako aperitív alebo pri izbovej teplote ako digestív. O tom, že ide o skutočne silné víno, svedčí aj obsah alkoholu, ktorý výrobca uvádza na úrovni 19 %.
Cena/kvalita
Sandeman Porto Ruby
Royal Oporto Porto Tawny
V chuti Royal Oporto Porto Tawny sa spája zmes mladých červených portských vín, ktoré dozrievali v dubových sudoch. Ochutnajte jeho plnú chuť, pocíťte jeho zrelú vôňu s očarujúcou vôňou lesných jahôd a nájdite iskru v jeho rubínovej farbe.
Royal Oporto Porto Tawny je neodmysliteľne jedným z najobľúbenejších portských vín. Výrobca Royal Oporto necháva túto odrodu zrieť päť rokov, čo je podstatne dlhšie ako u iných výrobcov portského. Zákonná lehota je tri roky. Toto stredne plné portské sa neustále mieša. Vďaka precíznemu výrobnému procesu získava počas zrenia svoju typickú ovocnú chuť.
Royal Oporto Porto Tawny zreje tradičným spôsobom a je určené pre skutočných milovníkov a znalcov vína. Spája v sebe úžasnú chuť a jemnosť, ktoré sa dosiahli dlhým zrením v dubových sudoch. Privoňajte si k poháru a jemne k nemu pričuchnite. Otvorí sa okrúhlou, bohatou vôňou sladkého drievka, čerstvých lesných plodov a čerstvých lesných jahôd. Všetko v dokonalej rovnováhe. V porovnaní s ostatnými rubínovými portskými vínami vo svojej kategórii vyniká kvalitou a chuťou. Odporúčame podávať pri teplote 15-18 °C.
TOP výber
Royal Oporto
Ako si vybrať portské víno?
Kto nechce v živote len to najlepšie? Ak ste sa aj vy rozhodli investovať do kvalitného portského vína, poradíme vám, ako si vybrať to najlepšie. V prvom rade musíte vedieť, na čo máte chuť. Máte radšej plnú chuť lesných plodov? Potom odporúčame rubínové vína. Pre tých, ktorí majú radi plnú chuť orechov, kávy, čokolády alebo hrozienok, odporúčame typ Tawny, ktorý zreje v drevených sudoch. Pre toto víno platí nepísané pravidlo. Čím staršie, tým lepšie. Ako si teda vybrať ten najlepší port?
Investujte do skutočného prístavu
Základným pravidlom pri výbere portu je sledovať jeho pôvod. Pravé portské spoznáte podľa fľaše, ktorá má nad korkovým uzáverom papierovú etiketu s názvom Selo de Garantia alebo Garančná etiketa. Vydáva ho IVDP, Inštitút pre portské víno, a môžu ho používať len schválení výrobcovia portského.
Nebojte sa experimentovať
Portské má v ponuke niekoľko príchutí. Vína Ruby až Vintage zrejú takmer bez prístupu vzduchu, v nerezových nádržiach, veľkých sudoch alebo nakoniec vo fľaši. Preto len ťažko získavajú senzorické vlastnosti dreva a ich farba zostáva tmavočervená.
Vína Tawny zrejú v drevených sudoch, v ktorých odpočívajú roky alebo dokonca desaťročia. Ich postupná oxidácia mení farbu na jantárovú, nie nepodobnú koňaku, a ich chuť niekedy pripomína hrozienka alebo vlašské orechy, v závislosti od veku a spôsobu zrenia.
Portské má v ponuke niekoľko príchutí. Vína Ruby až Vintage zrejú takmer bez prístupu vzduchu, v nerezových nádržiach, veľkých sudoch alebo nakoniec vo fľaši. Preto len ťažko získavajú senzorické vlastnosti dreva a ich farba zostáva tmavočervená.
Víno je nutné servírovat v požadované teplotě. Aby se rozvinula celá chuť i vůně portského, doporučujeme skutečně dbát na teplotu servírování. Někteří výrobci doporučenou teplotu při podávání uvádějí na zadní etiketě. Pokud tomu tak není, pak se řiďte jednoduchým pravidlem. Bílá portská vína si žádají teplotu kolem 8 °C. Portské Ruby, LBV a Vintage doporučujeme podávat při teplotě 15 – 18 °C.
Víno sa musí podávať pri požadovanej teplote. Aby sa chuť a vôňa portského naplno prejavila, odporúčame venovať pozornosť teplote podávania. Niektorí výrobcovia uvádzajú odporúčanú teplotu podávania na zadnej etikete. Ak to tak nie je, postupujte podľa jednoduchého pravidla. Biele portské vína vyžadujú teplotu približne 8 °C. Portské rubínové, LBV a archívne vína by sa mali podávať pri teplote 15-18 °C.
Ako si vybrať portské podľa príležitosti?
Portské víno sa pre svoju intenzívnejšiu a plnšiu chuť podáva skôr ako digestív, t. j. po jedle. Ak hľadáte kvalitné víno na slávnostnejšie chvíle, ideálnou voľbou je portské. Zvyčajne sa podáva pri vyšších teplotách, aby sa uvoľnila ich plná chuť. Teplota by však nemala presiahnuť 18 °C. Biele portské vína sa však podávajú chladnejšie (približne od 8 °C do 14 °C). Portské víno môžete podávať aj ako aperitív. Odporúčame napríklad Sandeman Porto Ruby alebo Porto Cruz Pink, ktoré je ľahké a svieže a výborne chutí vychladené.
Aké sú druhy portského vína?
Pri portských vínach sa zohľadňujú dva faktory. Prvým je zrenie a druhým je označenie ročníka. Preto sú portské vína veľmi rozmanité a majú mnoho druhov chutí.
Metóda typu dozrievania
Bez prístupu vzduchu sa portské vína nazývajú rubínové. Rubín zreje prakticky celý čas bez prístupu vzduchu, buď v nerezových nádržiach, alebo vo fľašiach. Vďaka tomu majú krásnu červenú až tmavočervenú farbu, chuť malín a vo vôni vás očarí aróma prezretých čerešní, kávy či náznak korenia.
Uvádzame tu:
- Ruby Ruby Reserva Late Bottled Vintage (LBV) Ročník
Uskladňujú sa v drevených dubových alebo agátových sudoch s prístupom vzduchu, čím dochádza k tzv. zámernej oxidácii. Drevo umožňuje, aby sa víno dostalo do kontaktu s drevom, a preto mení farbu od koňakovo hnedej cez tehlovú až po jasne jantárovú. Mení sa aj jeho chuť, ktorá sa stáva orechovou alebo škoricovou.
Uvádzame tu: Uskladňujú sa v drevených dubových alebo agátových sudoch s prístupom vzduchu, čím dochádza k tzv. zámernej oxidácii. Drevo umožňuje, aby sa víno dostalo do kontaktu s drevom, a preto mení farbu od koňakovo hnedej cez tehlovú až po jasne jantárovú. Mení sa aj jeho chuť, ktorá sa stáva orechovou alebo škoricovou.
- Tawny Tawny Reserva Tawny s dátumom (10, 20, 30, 40 rokov) Crusted Colheita
Pozor na neoriginálne portské víno
Ak chcete ochutnať len to najlepšie, čo región Douro ponúka, vyberte si vína, ktoré sú chránené korkom na vrchnej strane, v oblasti korku. Vyhnite sa portským vínam. Tieto vína sú náhradou. Ak nechcete urobiť chybu, vždy si overte, či víno pochádza z portugalskej oblasti Douro.
Aké poháre sa hodia k portskému vínu?
Portské víno si zaslúži pohár určený na jeho podávanie. Nalieva sa výlučne do špeciálnych pohárov, ktoré pripomínajú kvet tulipánu. Šírka pohárov je medzi pohárom na biele a červené víno. Ak chcete byť skutočným znalcom a záleží vám na správnom servírovaní vína, odporúčame vám zaobstarať si aj sitko, lievik a vhodnú karafu na víno. Tým sa odstránia usadeniny, ktoré obsahujú napríklad archívne vína.
Skladovanie a podávanie portského vína
Ak si chcete portské víno čo najviac vychutnať, podávajte ho osvedčenými spôsobmi. V prípade bieleho portského by teplota podávania nemala presiahnuť 8-14 °C. Zatiaľ čo pre staršie červené vína je vhodný teplotný rozsah 17 až 18 °C. Po otvorení portského vína nie je potrebné vypiť ho celé naraz. Väčšina odrôd vydrží neotvorená dva až tri mesiace.