Česká whisky
Čo vás napadne, keď sa povie česká whisky? Napadlo vás niekedy, že je v Českej republike niekoľko páleníc tohto destilátu? Asi nie. A to ich v SR máme už 7. Alebo aspoň 7, o ktorých viem.
Najlepšia slovenská whisky
TREBITSCH Single Malt Whisky
Vol: 40% – 43%
Doba zrenia: 3+ rokov
Mesto: Trebišov
Typ: Single malt
Objem: 0,5 l
Chuť: Karamel, vanilka, ovocie
Gold Cock Single Grain 12yo
Vol: 49,2 %
Doba zrenia: 12 rokov
Mesto: Vizovice
Typ: Single grain
Objem: 0,7 l
Chuť: Vanilka, korenie, slivky
Stará Poľovnícka Single Barrel 8y
Vol: 40 %
Doba zrenia: 8 rokov
Mesto: Prostejov
Typ: Single barel
Objem: 0,7 l
Chuť: Vanilka, ovocie, karamel
Whisky je alkoholický nápoj, ktorý sa destiluje z rôznych druhov obilnín. Zreje v sudoch, najčastejšie tých dubových. Samotné spracovanie whisky sa líši v závislosti od postupov jednotlivých páleníc. Preto whisky dvoch rôznych značiek nemajú nikdy rovnakú chuť. K dostaniu sú dva druhy whisky, takzvaný blend a single malt.
S týmto alkoholom je najčastejšie spájané Írsko , Škótsko alebo USA. Avšak whisky sa vyrába aj v iných krajinách. Svoju tradíciu si získava aj u nás v Českej republike. Vyrába sa u nás iba krátko, preto tu kúpime poväčšinou mladé fľaše. Výnimočne sa však nájdu až 28-ročné whisky, pretože prvá vyrobená fľaša sa datuje do 80. rokov 20. storočia.
Česká whisky: Zoznam páleníc
1. Trebitsch old town distillery – Česká whisky trebíč
Trebitsch je prvá česká značka , ktorá sa špecializuje iba na výrobu českej whisky . Ich whisky je jednosladová, vyrobená z rýdzo slovenských lokálnych surovín. Slad pochádza z Moravy, rašelina z Čiech a miestna voda využívaná na jej výrobu má kvalitu a čistotu vody dojčenskej. To všetko zreje v dubových sudoch vlastnej výroby. Každému takémuto sudu je venovaná zvláštna pozornosť a starostlivosť. Sudy sú ručne uzatvárané aj stáčané a kvalita kontroly preto prebieha neustále.
Paliareň získala mnoho ocenení v prestížnych medzinárodných súťažiach ako je WWSA v Londýne alebo CWSA v Ázii.
Ich produktom je Trebitsch Czech single malt whisky. Jej vyvážená chuť s tónmi ovocia, vanilky a karamelu v jemnom nafajčení jačmeňa as vôňou dubového suda je obľúbená nielen u nás, ale aj v zahraničí. Vyváža sa napríklad do USA, Japonska alebo balkánskych krajín. Táto whisky má certifikát kóšer kvality udelený v roku 2018 Židovskou obcou Praha.
TREBITSCH Slovak Single Malt Whisky 40%
Jednodruhová sladová whisky z produkcie TREBITSCH old town distillery. Pravá česká trebíčska whisky vyrobená z najkvalitnejších miestnych surovín. Zreje na Vysočine v panenských dubových sudoch vlastnej výroby.
2. Gold Cock – Rudolf Jelínek
História whisky Gold Cock siaha až do 70. rokov, kedy jej výroba spadala pod Likérku Dolany a národný podnik Seliko Olomouc. Od roku 2008 však ochrannú známku vlastní Vizovická pálenica Rudolf Jelínek . Táto značka je známa predovšetkým pálením ovocných destilátov, avšak pri výrobe whisky sa drží technologických postupov výroby whisky, ktoré získala spolu s odkúpením jej ochrannej známky.
V základnom rade nájdeme Gold Cock Single Grain 12YO, 49,2% , Gold Cock Peated 49,2% a Whisky Gold Cock single malt 49,2% buď 20-ročnú, 10-ročnú alebo 8-ročnú.
Gold Cock Single Grain 12yo 49,2%
Ide o whisky vyrobenú v jednej a tej istej pálenici, ktorá ju fľaškuje – odtiaľ slovo single, z destilátu z rôznych obilnín, spravidla pšenice, raže alebo kukurice – odtiaľ označenie grain.
Gold Cock PEATED 49,2%
Destilát sa nechal zrieť v repasovaných sudoch z debnárstva Barina. Táto whisky je iná nielen vďaka jasne rozpoznateľnému silnejšiemu nafajčeniu, ale predovšetkým tým, že práve väčšie množstvo rašeliny dáva tomuto destilátu úplne nový rozmer.
3. Martin´s Barrel – Zámocká pálenica Blatná
Zámocká pálenica Blatná v Českej republike bola založená v roku 1885. Stojí priamo oproti zámku v Blatnej. Výroba tunajších destilátov prebieha pod drobnohľadom majstra destilatéra Václava Šitnera, ktorý je prezidentom Únie destilatérov. Okrem ovocných páleniek, likérov a fernetu vyrába pálenica aj vlastnú whisky.
Jedná sa o trojročnú whisky vyrábanú z českého nakurovaného sladu a vody z aztéckych studní. Táto whisky single malt obsahuje 43,3% alkoholu a zreje tri roky v dubových sudoch v priestoroch blatenskej pálenice.
4. Stará Poľovnícka – Paliareň U Zeleného stromu
Starú poľovnícku má na svedomí Paliareň U Zeleného stromu v Prostějove . Je to najstaršia pálenica v Európe , jej história totiž siaha až do roku 1518. Aj po 500 rokoch sa môže pálenica pýšiť tým, že má stále českého majiteľa a svoje produkty vyrába z rýdzo českých surovín. Medzi ich nápoje patrí aj Stará ražná poľovnícka. Ide o starý český nápoj s unikátnou receptúrou, ktorý sa vyrába z raže. Destilát zreje roky v pivničných priestoroch v Prostějove, vo vnútri sudov po whisky z bieleho amerického duba.
Medzi destiláty z raže patrí klasická Stará myslivecká , ktorá zreje v sude jeden rok. Má jemnú chuť s ostrejším záverom. Štyri roky potom zreje Stará ražná poľovnícka Reserve . Jej chuť je vyzretá s drevitými tónmi a ovocným hrejivým záverom. Stará ražná poľovnícka Selection sa necháva zrieť 7 rokov. Chuť je výnimočne jemná, vonia po vanilke, so sladkým dozvukom. Najvyšším radom je potom Stará ražná poľovnícka Single Barrel . Má arómu prezretého obilia a praženého ražného sladu. Zreje 8 rokov.
Stará Poľovnícka Single Barrel Sherry 8y 40%
Najstaršia fungujúca pálenica v Českej republike, podľa mnohých zdrojov dokonca najstaršia pálenica v Európe, si k 500. výročie založenia pripravila stáčanie tradičné ražné zrejúce ale dlhých 8 rokov v dubových sudoch.
5. Landcraft
Landcraft je malý liehovar uprostred záhrad, polí a včelstiev, ktorým sa majitelia taktiež venujú. Ovocie z vlastných zdrojov sa rozhodli využívať na výrobu destilátov. Okrem ovocných likérov, páleniek a ginov rozbehli koncom roku 2020 aj výrobu vlastnej whisky. Prvých 100 kusov fliaš v rámci The Whisky Project bolo ponúknutých na konci roka. Pre zrenie bol vybraný sud z kaukazského duba, v ktorom destilát odpočíval tri roky. Potom ho na rok presunuli ešte do suda po portskom. Vzhľadom k veľmi rýchlemu odbytu tejto limitovanej edície sú teraz fľaše na zohnanie iba od priekupníkov za niekoľkonásobné ceny.
6. Svach’s Old Well Whisky – Svach
Táto destiléria spadá pod hotel Svachovka, ktorý už pred jej vznikom disponoval vlastným pivovarom Glokner. Spojenie pivovaru a destilérky dalo vzniknúť jedinečnému produktu. Slad si pripravujú priamo vo vlastnom pivovare, odkiaľ potom putuje do pripravených dubových sudov.
Svach ponúka kolekciu Old Well Whisky , ktorá zahŕňa 3 rady limitovaných edícií – Single Malt History begins , Single Malt History continues a Single Malt History has new course . Prvá z nich zrela v sudoch 12 mesiacov, druhá 24 mesiacov a posledná samozrejme 3 roky.
Svach s Old Well whisky Laphroaig 42,4% dymová
Svach’s Old Well Whisky bola destilovaná zo sladového jačmeňa a starená v sudoch po silne dymovej whisky Laphroaig z ostrova Islay. Načo sa môžete tešiť: Aróma: silne dymové, mušle slávky, jódové.
Svach s Old Well whisky Bourbon a Sherry 46,3%
Svach’s Old Well Whisky bola destilovaná zo sladového jačmeňa a starená v sudoch po americkom bourbone a následne 14 mesiacov po Sherry Pedro Ximenez.
7. King Barley – Tōsh
Paliareň TŌSH sídli v Tešetice pri Olomouci, v samom srdci Hané. Výroba whisky tu má tradíciu od roku 1973. Jej produkcia bola však v roku 2000 prerušená a obnovená bola až v roku 2017, kedy sa za pomoci pôvodného zariadenia z 80. rokov opäť začala vyrábať King Barley whisky. Prvé fľaše tejto mladej whisky sú v predaji od roku 2020. K dnešnému dňu boli pod taktovkou tejto značky vyrobené štyri druhy v limitovaných počtoch. Konkrétne King Barley spirit – 1 year old , s obsahom 200 ml av počte iba 99 fliaš. Podobne je na tom aj King Barley spirit – 2 years old , ktorá však v sudoch zrela o rok dlhšie. Posledné dva druhy – Virgin Oak Finish a Marsala Finish – si v sudoch poležali 3,5 roka. Sladový destilát je pre obe rovnaký, avšak každá z nich prešla iným spôsobom spracovania, a preto je aj ich chuť odlišná.
King Barley Whisky – Marsala finish 46%
Sladový destilát sa po 32 mesiacoch zrenia premiestnil do suda z francúzskeho duba s objemom 225l, kde predtým štyri roky zrelo talianske dezertné víno Marsala , Superiore Riserva, zo Sicílie. Po piatich mesiacoch sa šlo do finále.
Záver
Je vidieť, že sa u nás tradícia výroby whisky už dávno rozbehla na plné obrátky . Niekoho možno prekvapí, že naše české whisky sú nielen piteľné, ale v niektorých prípadoch ide o destiláty, ktoré by sa mohli smelo stretnúť s najlepšími whiskami na svete. Skúste niektorú z nich ochutnať a uvidíte sami.
Nikdy by ma nenapadlo, že je v ČR už 7 páleníc tohto destilátu , ktorý poznáme predovšetkým zo Škótska alebo Írska. Ak máte radi dobrú whisky, tak určite vyskúšajte tú našu – českú.