Najlepšie prossecco
Potešte seba a svojich blízkych lahodným šumivým vínom, ktoré vám nostalgicky pripomenie letnú zábavu, slnko a dobré jedlo. Chutné, ovocné a svieže prosecco najvyššej triedy, vypestované v talianskych vinohradoch, má krásnu zlatistú farbu a jemné bublinky, ktoré dodávajú tomuto vínu príjemnú chuť a ľahkosť.
1. místo
Anno Domini Prosecco BIO
Vol: 11 %
Doba zrenia: 0-3 rokov
Krajina: Taliansko
Typ: Extra Dry
Objem: 0,75 l
Farba: Biela
Chuť: Zamatovo mäkké a príjemne suché
2. místo
Prosecco DOCG Superiore
Vol: 11,5 %
Doba zrenia: 0-3 rokov
Krajina: Taliansko
Typ: Brut
Objem: 0,75 l
Farba: Biela
Chuť: Svieži s príťažlivou kyslosťou
3. místo
JEROBOAM Brut
Vol: 11,5 %
Doba zrenia: 3–5 rokov
Krajina: Taliansko
Typ: Brut
Objem: 0,75 l
Farba: Biela
Chuť: čerstvý s jablkovou príchuťou
Cena / Kvalita
Soligo Prosecco frizzante
Vol: 11 %
Doba zrenia: 0-3 rokov
Krajina: Taliansko
Typ: Extra dry
Objem: 0,75 l
Farba: Biela
Chuť: ľahký s chuťou sladkých mandlí
Top volba
Martini Prosecco Extra Dry
Vol: 11,5 %
Doba zrenia: 0-3 rokov
Krajina: Taliansko
Typ: Extra dry
Objem: 0,75 l
Farba: Biela
Chuť: Veľmi svieža chuť
Najlepšie prosseco – Recenzie
Anno Domini Prosecco DOC 0,75l 11%
Ľahké a svieže Prosecco DOC Anno Domini je skvelou voľbou na voľné večery. Odporúčame ho podávať k rizotu, morským plodom a dezertom. Lahodná ovocná chuť je podmanivá, očarujúca a plachá. Toto šumivé víno pochádza z rodinného vinárstva Tombacco a výrobný proces sa dedí z generácie na generáciu.
Skvelé Prosecco Anno Domini je určite jedným z talianskych šumivých vín, ktoré sa oplatí ochutnať. V samotnom Taliansku patrí medzi najobľúbenejšie proseccos. Nemalo by to tak byť. Jeho vyvážená ovocná chuť, podmanivá vôňa a očarujúca farba sú výsledkom tradičnej a poctivej výroby. Rodinné vinárstvo Tombacco sa pýši výrobným procesom prosecca, ktorý sa doslova dedí z generácie na generáciu.
Láska k pôde a dobrému vínu bola vždy súčasťou rodiny Tombacco. Nie je preto divu, že všetka starostlivosť o samotné vinohrady, potom o bobule a následná výroba prosecca až po plnenie do fliaš sa už po stáročia vykonáva rovnakým spôsobom. S maximálnou starostlivosťou a láskou. Zakladateľ vinárstva Tombacco Giovanni Batista Tombacco sa už v roku 1899 rozhodol premeniť svoj sen na skutočnosť a stať sa poľnohospodárskym podnikateľom. A výsledok? Ochutnajte sami.
Anno Domini Prosecco
Luxusní prosecco z tradičního vinařství Anno Domini, se vyrábí jen kousek od italského města Treviso. Pokud budete mít cestu do severní Itálie, rozhodně doporučuji, podívat se právě na toto místo. A nedělají se tu jen a pouze šumivá vína. Často se tu pořádají různé umělecké akce, kde se snoubí víno s designem.
Starostlivo upravené vinice na strmých svahoch vás doslova očaria svojou krásou. Ochutnajte prosecco z malebného miesta, ktoré tak trochu pripomína domov trollov z Pána prsteňov. Ich Prosecco je umelecké dielo samo o sebe. Pýši sa bledožltou slamovou farbou a množstvom jemných, pravidelných bubliniek. Vo vôni dominujú jablká a kvety agátu, v ústach je zamatovo hladká, príjemne suchá s dlhým záverom.
Bepin de Eto Prosecco DOCG Superiore Millesimato Brut
S touto luxusnou fľašou môžete potešiť svojich blízkych aj seba! Prosecco Bepin de Eto Prosecco DOCG Superiore Millesimato Brut je exkluzívne prosecco zabalené v nádhernej fľaši, ktorá je sama o sebe skvostom. Môžete si vychutnať dobre namiešanú krémovú chuť s ľahkým nádychom karamelu a citrusov. Môže sa pochváliť dlhým záverom, takže ho odporúčame milovníkom silnejších šumivých vín.
Bepin de Eto prosecco
Ikonické prosecco v exkluzívnej bublinkovej fľaši pochádza z vinárstva, ktoré založil Nicoletto Ceschino. Výraz Bepin de Eto je prezývka vnuka zakladateľa a otca súčasného majiteľa – Guiseppe Ceschina. Toto štýlové prosecco poteší všetky vaše zmysly. Elegantný obal skrýva poctivé šumivé talianske víno.
Rodinné vinárstvo vyrába vína nekompromisným spôsobom od samého začiatku. Preto vyrábajú kvalitné vína plné neodolateľnej chuti a nádhernej farby. Napriek pomerne solídnej ročnej produkcii viac ako 1,5 milióna fliaš žije čistá krajina regiónu Veneto, láska k vínu a poctivá práca. Prosecco Bepin de Eto Prosecco DOCG Superiore Millesimato Brut zdobí krásna fľaša s výrazným reliéfom.
Víno očarí svojou žltou farbou s nádychom zelenej. Ako prvé sa objavia jemné tóny čerstvo upečeného chleba, po ktorých nasledujú jablká, hrušky a broskyne spolu s rafinovanými tónmi okvetných lístkov ruží a kvetov akácie. V ústach je svieže a plné, s príťažlivou kyselinkou v závere. Podmanivo žiarivá farba s nekonečnými bublinkami najmenších bubliniek sa odporúča podávať k sladkému, slanému a mäsu. Pre najlepší chuťový zážitok odporúčame chladenie na 6 až 8 stupňov. Práve na to sa táto pochúťka najlepšie hodí.
Anno Domini Prosecco BIO Vegan DOC 0,75l 11%
Elektrizujúca žltá farba vás nadchne na prvý pohľad. Ochutnajte výlučne vegánske prosecco Anno Domini Prosecco BIO Vegan DOC. Poteší vás svojou ľahkou sladkou chuťou a ovocným záverom. Odporúčame pre milovníkov netradičných šumivých vín, vyrábaných maximálne šetrným spôsobom k životnému prostrediu.
Prosecco BIO Vegan
Milovníci bio produktů jistě ocení fakt, že stejně jako bio víno může být i veganské prosecco. Většina vín prochází procesem čiření, čímž se víno před lahvováním zbavuje přebytečných částic. K čiření se často používá kasein (mléčná bílkovina), želatina, vyzina či vaječné bílky. Vína nebo prosecca označená Vegan se čiří pomocí rostlinných složek. Šumivé víno Anno Domini Prosecco BIO Vegan DOC doporučuji všem, kteří dávají přednost lehkým perlivým vínům.
Anno Domini Prosecco BIO Vegan DOC je klenotem italských šumivých vín. Tradiční způsob výroby zaručuje tomuto proseccu vytříbenou a plnou chuť i vůni. Prosecco je vyrobeno z kultovních hroznů z přísně kontrolovaného bio vinohradu v oblasti Treviso.Milovníci ekologických produktov ocenia, že rovnako ako ekologické víno, aj prosecco môže byť vegánske. Väčšina vín pred plnením do fliaš prechádza procesom čírenia, pri ktorom sa z vína odstránia prebytočné častice. Na vyjasnenie sa často používa kazeín (mliečna bielkovina), želatína, vyzina alebo vaječné bielka. Vína alebo proseccos s označením Vegan sa číria pomocou rastlinných látok. Šumivé víno Anno Domini Prosecco BIO Vegan DOC odporúčam všetkým, ktorí uprednostňujú ľahké šumivé vína.
Táto fľaša prosecca je šumivý klenot slamovožltej farby. Svieža ovocná chuť, ktorú podčiarkuje výrazná chuť jabĺk Golden Delicious v kombinácii s kvetinovými tónmi, ktorým dominujú ruže, je taká plachá! V ústach je šťavnaté, svieže, s príjemnou kyslosťou a pravidelnými bublinkami.Prosecco je ideálnou voľbou ako aperitív alebo len na dlhšie popíjanie. Ochutnajte absolútne čisté bublinky.
La Tordera Brunei JEROBOAM Brut
Doprajte sebe alebo svojim priateľom veľa lahodného bieleho prosecca La Tordera Brunei JEROBOAM Brut z rodinného vinárstva LA TORDERA. A párty sa môže začať! Tri litre plné ovocno-kvetinových vôní a suchých bubliniek s výraznou kyslosťou sú ideálne pre milovníkov suchších šumivých vín.
Prosecco BIO Vegan
Hledáte originální dárek pro své blízké, nebo si chcete vychutnat spoustu kvalitního prosecca, plné ovocné chuti a krásné vůně? Pak vám doporučuji šumivé víno nosící název La Tordera Brunei JEROBOAM Brut 3l 11,5%.
Ak chcete toto prosecco podávať na rôznych oslavách alebo významných udalostiach, určite neurobíte chybu. Z hľadiska typu je to Glera. Je to jedna zo siekt, ktorú označujeme ako Brut. Jeho chuť je preto výrazná, s kyselinkou. Krajinou pôvodu je Taliansko, región Veneto. Toto víno sa výborne hodí k morským plodom, kuracine a morčaciemu mäsu. Uistite sa, že fľaša je vychladená na požadovanú teplotu 6 až 8 stupňov.
Extra veľká fľaša luxusného prosecca z rodinného vinárstva La Tordera obsahuje 3 litre skvelého sektu. Táto fľaša osvieži všetky večierky a oslavy. Brunej je založený na vyladenej kombinácii odrôd Glera, Bianchetta a Verdiso. Vyrába sa z nedostatočne vyzretého hrozna, ktoré sa potom kvasí pri kontrolovanej teplote počas 4 týždňov, aby sa dosiahla výraznejšia kyslosť.
Výsledkom tohto špeciálneho procesu je šumivé víno s krásnou žltou slamovou farbou. Na tomto proseccu sa mi najviac páči jeho jemné a pravidelné bublinkovanie, výrazná kvetinová vôňa s tónmi kyslých hrušiek, zelených jabĺk a liči spolu s jazmínom, tymianom a limetkou v závere. V chuti je suché, svieže a šťavnaté s jablkovou príchuťou. Vychutnajte si poriadnu porciu bubliniek!
Šumivé víno La Tordera Brunei JEROBOAM Brut pochádza z vinárstva s naozaj dlhou históriou. Bol založený pred sto rokmi a dnes sa nachádza v meste Vidor, kúsok od Valdobbiadene. Názov je odvodený od vtáka Tordera, ktorý kedysi lietal nad Cartizze. Dnes vinárstvo vedú súrodenci Renato, Gabriella a Paola s podporou svojich rodičov Pietra a Mirelly. Trpezlivosť, ručnú prácu a lásku k vínu im odovzdal ich prastarý otec Bepi. Vďaka ručnému zberu a nízkym teplotám majú vína nízky obsah síry a v budúcnosti sa vinárstvo snaží ešte viac znížiť obsah siričitanov.
Soligo Prosecco frizzante DOC
Medzi najobľúbenejšie biele šumivé vína patrí aj Prosecco Soligo Prosecco Frizzante DOC. Toto víno pochádza z vinárstva Montelvini. Toto vinárstvo má dlhú históriu a vyrába tu poctivé vína. Preto je Soligo Prosecco frizzante DOC pôsobivé. Vyznačuje sa bohatou chuťou a nezameniteľným odtieňom. Prosecco sa odporúča skúseným znalcom prosecca.
Soligo Prosecco frizzante DOC
Prosecco Soligo Prosecco frizzante DOC pochádza z jedného z najvýznamnejších talianskych vinárstiev Montelvini. Bola založená v roku 1968, keď sa súčasný majiteľ Armando Serena rozhodol opustiť existujúci rodinný podnik a pokračovať v rodinnej tradícii výroby vína. Vinárstvo je jedným z najdynamickejších talianskych vinárstiev. Ich vinice sa rozprestierajú južne od známej oblasti Conegliano – Valdobbiadene. Vinárstvo je rodinné, Armando Serena pracuje so svojím synom Albertom, ktorý je zodpovedný za predaj, a dcérou Sarou, ktorá sa stará o marketing a komunikáciu. V tomto vinárstve sa vína vyrábajú spôsobom, ktorý je šetrný k ľuďom aj k životnému prostrediu.
Prosecco z talianskeho vinárstva Cantina Colli Del Soligo sa vyrába z prvotriedneho hrozna Glera zo známej vinárskej oblasti Treviso. Vinohradníci ich spracúvajú tradičnými metódami a najmodernejšími technológiami. Na konci náročného výrobného procesu je slamovožltý sekt s množstvom jemných bubliniek. Chuť je ľahká, s tónmi sladkých mandlí.
Vedeli ste, že pri výrobe vína Soligo Prosecco Frizzante DOC prebieha sekundárna fermentácia základného vína v nerezovej nádrži počas 8 až 10 dní za pomoci vybraných kvasiniek pri kontrolovanej teplote medzi 14 a 16 stupňami Celzia? Vďaka tomuto dômyselnému procesu získa víno potrebný tlak približne 2,5 baru. Víno sa potom ochladí na -4 °C, aby sa zastavilo kvasenie a víno sa stabilizovalo. Víno sa potom nechá mesiac v kontakte s kvasnými kalmi. Nakoniec sa víno prefiltruje a naplní do fliaš.
Cinzano Prosecco DOC
Objavte zaujímavú chuť vína Cinzano Prosecco DOC. Tu zažijete čarovnú chuť ovocia, vôňu kvetov a plodov. Ak máte radi čerstvé jablká a broskyne, Cinzano Prosecco DOC je pre vás jasnou voľbou. Hodí sa na príjemné posedenie s priateľmi, poteší aj ako milé pohostenie.
Doprajte si šumivé víno Cinzano Prosecco DOC. Je to neodmysliteľne jedno z najobľúbenejších talianskych šumivých vín. Prosecco pochádza z vinárskej oblasti Veneto. Cinzano Prosecco je ideálne ako tradičný aperitív alebo do koktailov, ako je Aperol Spritz alebo Hugo.
Cinzano Prosecco DOC
Vôňa je kvetinová s tónmi ovocia a bylín, najmä zeleného jablka a broskyne. Chuť je svieža a jemná zároveň.
Ušľachtilé hrozno Cinzano Prosecco DOC sa zbiera ručne koncom septembra. Víno má slamovožltú farbu so zelenkavými odleskami, bohatú penu a jemné bublinky. Cinzano Prosecco DOC je suché biele šumivé víno. Je to svieže ovocné víno s príchuťou jabĺk a broskýň. Má jemnú sladkú chuť vhodnú ako klasický aperitív alebo do koktailov, ako je napríklad Aperol Spritz. Oslnivá žltá farba je taká elektrizujúca! Privoňajte si k nej a nechajte sa zlákať omamnou vôňou kvetov, ovocia a bylín. Najmä zelené jablko a broskyňa.
A ako odporúčam podávať Cinzano Prosecco DOC? Uistite sa, že je fľaša vychladnutá na teplotu 6-8 stupňov. Môžete ho podávať ako aperitív a je skvelým doplnkom k morským plodom a rybám v kombinácii so zeleninou. Môžete ho použiť aj pri varení, ak chcete v jedle zvýrazniť citrusové tóny. Cinzano Prosecco môže byť tiež veľmi zaujímavou kombináciou s mierne korenistými jedlami, ako je kari alebo kuracie mäso tandoori. Je vhodný aj na klasickú kombináciu so syrom.
Martini Prosecco Extra Dry
Zmyselná, čistá, ovocná, výrazná a osviežujúca. A v najvyššej kvalite. Rozbehnite párty alebo si dajte toto originálne Prosecco Extra Dry Martini ako milé pohostenie. Poteší vás krásna ovocná a kvetinová vôňa, v ktorej ucítite košík ovocia a bielych kvetov. Samozrejme, nechýbajú ani čerstvé citrusy.
Martini Prosecco Extra Dry
Trochu iné Martini. Ak chcete aj vy ochutnať niečo jedinečné a originálne, Prosecco Extra Dry Martini je to pravé. Spoločnosť Martini sa síce preslávila ako výrobca vermutov, ale v poslednom čase sa pod značkou Martini objavuje aj najpopulárnejšie šumivé víno – Prosecco. Ako sa to stalo? Martini totiž spolupracuje s viac ako 300 vinármi z celého Talianska. Martini je životný štýl, Martini je symbolom zábavy a ku každej párty patrí šumivé víno a miešané nápoje.
Prosecco Martini má bohatú kvetinovo-ovocnú vôňu a sviežu chuť. Ideálne ako aperitív, v lete je osviežujúce aj s ľadom alebo v miešaných nápojoch. Pozrite sa proti svetlu a nechajte sa očariť atraktívnou svetlozlatou farbou. Ten je doplnený jemnou perlou na retiazke, ktorá veľmi lahodí oku. Typické Prosecco, ako tieto talianske šumivé vína bývajú, je príjemne perlivé a vyvážené. Víno pochádza z oblasti Valdobbiadene, ktorá je srdcom Talianska a kde sa vyrába najlepšie Prosecco. Vyrába sa klasickou metódou sekundárnej fermentácie, ktorá prebieha vo veľkých nádržiach z nehrdzavejúcej ocele.
Co je to prosecco
Prosecco je nádherné talianske šumivé víno. Kedysi sa nazývala biela odroda hrozna. Názov pochádza z dediny, ktorá je súčasťou mesta Terst v severnom Taliansku. V roku 2010 sa Prosecco môže používať len na označenie pôvodu vína a odroda sa teraz nazýva Glera. Prosecco má svoj domov v kopcovitom regióne Veneto, ktorý leží severne od rieky Piave, medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene. V tejto oblasti sa ročne vyrobí takmer 300 miliónov fliaš šumivého vína, buď Prosecco DOC, alebo prísnejšie definované Prosecco di Conegliano a Prosecco di Valdobbiadene, ktoré od roku 2009 nesie označenie pôvodu DOCG.
Prosecco sa vyrába výlučne z odrody hrozna Glera a je to víno, ktoré môže byť tiché, mierne perlivé – frizzante – alebo šumivé – spumante, väčšinou v štýle brut a extra dry. Okrem toho približne 800 000 litrov Prosecca Cartizze a Superiore di Cartizze, ktoré teraz nesú aj označenie DOCG, pochádza z ešte prísnejšie vymedzenej zóny v blízkosti Valdobbiadene, ktorej vína sa vyznačujú jemnosťou, eleganciou a komplexnosťou.
Pravé prosecco je chránené známkou Denominazione di origine controllata. Vyrába sa v deviatich provinciách regiónu Veneto a Friuli Venezia Giulia. Prosecco Superiore DOCG sa vyrába v dvoch odrodách: Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, ktoré môže pochádzať len z provincie Treviso v regióne Veneto z oblasti medzi Conegliano a Valdobbiadene (severne od Trevisa), a menšie Asolo Prosecco Superiore DOCG, ktoré sa vyrába v blízkosti mesta Asolo.
Jak vybírat prosecco?
Prosseco, podobne ako v prípade šampanského, musí čeliť rôznym nástrahám v podobe falšovania značky. Preto pre toto exkluzívne šumivé víno existuje súbor podmienok, ktoré musí výrobca splniť, aby mohol niesť toto meno. Prosecco musí byť predovšetkým vyrobené z odrody hrozna Glera, ktorú sme už spomenuli. Prídavok iných odrôd nesmie tvoriť viac ako 15 % celkového obsahu. Prosecco sa tiež vyrába len v deviatich talianskych regiónoch Veneto a Friuli. Toto označenie môžu niesť len šumivé alebo perlivé vína (frizzante a spumante) a Prosecco má svoju vlastnú ochrannú známku.
- Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata) – základná ochranná známka vína Prosecco. Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – označenie Prosecca najvyššej kvality.
Pravé prosecco je jednoducho investícia. Ak chcete naozaj ochutnať to najlepšie, vyberte si fľaše, ktoré sú na hrdle chránené korkom.
V čom sa podáva prosecco?
Všetky šumivé vína by sa mali podávať v tulipánových pohároch. Ak ste skutočný znalec, odporúčame kúpiť si poháre priamo na prosecco. Pri rýchlejšej konzumácii sa nemusíte obávať, že ho budete piť aj z kvalitného uzavretého pohára na biele víno.
Čo by ste mali vedieť o proseccu?
- Vinice Glera, z ktorých sa vyrába prosecco, sa nachádzajú v severnom Taliansku. Takzvaná metóda Charmat je typická pre prosecco. Ide o sekundárne kvasenie, ktoré neprebieha vo fľaši ako pri tradičnej metóde výroby šampanského, ale v nádrži z nehrdzavejúcej ocele.
- Prosecco sa vyrába z odrody Glera s možnosťou 15% prídavku iných bielych odrôd.
- Názov sa oficiálne začal používať až v roku 2009, dovtedy sa odroda nazývala skrátene Prosecco.
- Šumivé víno zo severného Talianska sa vyznačuje svetložltou farbou, ovocnou sviežou chuťou a minimálne 11 % alkoholu.
- Prosecco spumante – má výrazné a dlhotrvajúce perlenie, elegantné a jemné bublinky, klasické uzavretie sektu, tlak vo fľaši minimálne 3,5 baru.
- Prosecco frizzante – má hrubšie a väčšie bublinky, ktoré sa rýchlo odparujú, skrutkovací uzáver alebo jednoduchý korkový uzáver, tlak vo fľaši nesmie presiahnuť 2,5 baru.
- Prosecco sa vyberá aj podľa obsahu zvyškového cukru. Extra brut/nature (0 g/l), brut (0-12 g/l), extra suché (12-17 g/l) a suché (17-32 g/l). Prosecco nesie ochrannú známku, ktorá dáva názov len šumivým vínam z typickej zemepisnej oblasti.