Írska káva – recept a návod na prípravu
Keď máte na niečo chuť, ale káva je vám málo a samotná whisky je zase až príliš. Čo s tým? Na rade je írska káva s poriadnou smotanovou čiapkou. A keď hovoríme o Írsku, tak musíme použiť tamojšiu whisky. Bez tej by to nešlo.
Írsku kávu určite poznáte z našich reštaurácií a barov, kde vám obsluha do skazeného espressa alebo turka naleje panáka vyčpelej whisky a zastrekne to šľahačkou zo spreja. Samozrejme tou najlacnejšou, ktorú v supermarkete mali.
Príprava írskej kávy chce ale niečo viac. Okrem whisky je dôležitá smotana, ktorá by mala byť hustá, ale stále tekutá. Musí byť našľahaná, tak akurát, aby dokázala vytvoriť čiapku, ale nesmie byť našľahaná moc, aby ste ju museli na vrh kávy kecnúť lyžičkou.
Recept na kávu som si časom vypiloval k dokonalosti a teraz vám napíšem svoj návod, ako pripraviť írsku kávu.
Suroviny (ingrediencie)
- 1-2 lyžičky trstinového cukru
- 3-4 cl írskej whisky (veľký panák alebo 2 malé panáky)
- 45 ml espressa alebo 140 ml filtrovanej kávy
- asi 30 ml vychladené 30% smotany
Postup, ako pripraviť írsku kávu
- Začnete smotanou. Nalejte ju do misky a vyšľahajte ju do hustej peny. Nechcete mať tuhú šľahačku, ale naozaj hustú penu. Smotanu je možno naliať do pohára od výživy, ktorú uzavriete viečkom a trepete s ňou, kým vám nevznikne hustá pena.
- Ohrejte si pohár alebo šálku , v ktorom budete kávu servírovať. Jednoducho tam nalejte horúcu vodu.
- Vylejte z pohára horúcu vodu a vsypte do nej 2 lyžičky trstinového cukru . Tento cukor zalejte kávou a nechajte ho rozpustiť.
- Do kávy vlejte 3-4 cl írskej whisky. Ideálne sú Tullamore Dew alebo Jameson .
- Vezmite si kávovú lyžičku a držte ju nad pohárom s kávou vypuklou stranou nahor. Cez tú vypuklú stranu lyžičky vlejte do kávy opatrne vyšľahanú hustú smotanovú penu.
- To je všetko. Máte pred sebou pravú írsku kávu.
Video návod na správnu prípravu
Pár tipov
Často sa hovorí, že írska káva by sa mala pripravovať jedine z filtrovanej kávy. To nie je pravda. Môžete ju pripraviť z moka kávy , z kávy z french pressu, z espressa alebo napríklad z kávy z aeropressu.
Ak chcete kávu vylepšiť, tak ju môžete ozdobiť vanilkovým strukom, poprášiť jemne škoricou alebo napríklad muškátovým orieškom .