Whisky: Všetko, čo o nej potrebujete vedieť

panák whisky

Vedeli ste, že whisky sa vyrába takmer po celom svete a jej tradícia siaha údajne až do 15. storočia? Škótska, írska, americká, kanadská, japonská a dokonca aj česká whisky má v našich obchodoch zastúpenie. Ak sa chcete o tomto destiláte dozvedieť viac informácií, tak ste na správnom mieste.

Čo je whisky?

Whisky je destilovaný alkohol, ktorý sa vyrába z rôzny obilných zŕn, ale aj z kukurice. Musí zrieť minimálne 3 roky v drevených, najčastejšie v dubových sudoch. Tieto sudy bývajú po inom alkohole ako je napríklad cherry alebo bourbon. Toto zrenie dodáva whisky chuť, tmavú farbu a taktiež špecifickú vôňu.

Ako chutí whisky?

Každý štýl a každá značka whisky chutí inak, ale niektoré chuťové vlastnosti ich spájajú. Typická chuť whisky je zrnitá, drevitá s tónmi duba a chuťou po karameli, s prímesou vanilky, ovocím a rôznym korením. Niektoré whisky sú znateľne cítiť alkoholom a majú jeho špecifickú drsnú chuť, ale niektoré sú príjemne hladké až výnimočne jemné.

Rozdiel medzi whisky a whisky?

Rozdiel je poriadny, ale ide skôr o gramatickú hračku. Slovo whiskey pochádza z írskej gaelčiny. Najlepšia írska whisky teda vlastne whiskey má samozrejme svoje výrobné špecifiká , ale v podstate ide stále stále o whisky. Pamätajte si, že v Škótsku, Kanade, Japonsku sa pre tento destilát používa výraz whisky , zatiaľ čo v Írsku a Amerike sa používa whiskey .

Výroba whisky

Pre druhy a značky whisky sa používajú rozdielne metódy výroby, ale všetky sú si vlastne veľmi podobné. Pri whisky sa pri výrobe začína s kašou vyrobenou zo zŕn. To je podobné ako pri pive. Väčšinou tomu teda ešte predchádza proces zladovania. Ten prebieha na takzvaných malting floor alebo na špeciálnych linkách. Počas tohto procesu sa škrob mení na cukor a výsledkom materiál na kvasenie. Skvasený materiál sa destiluje väčšinou v medených nádobách.

Druhy whisky

Škótska whisky

skotský lihovar Bowmore

Najlepšia škótska whisky je väčšinou dvakrát destilovaná z jačmenného sladu. Pre škótsku whisky je charakteristická dymová chuť. Tú získava z rašelinového dymu, nad ktorým sa vysušuje slad. Škótsko má niekoľko regiónov, kde sa vyrába whisky s rôznymi charaktermi. Hranica

Írska whisky

Írska whisky je najznámejšia pre svoju jemnú a ľahkú chuť. Tým je vlastne asi najlepšie piteľnú na svete . Tú získava z trojakej destilácie, ktorá je pre írsku whisky nutnosťou. Rovnako ako minimálna doba zrenia v dubových sudoch. Táto doba je minimálne 3 roky. Tento druh nesmie byť za žiadnych okolností cítiť rašelinou.

Americká whisky

Americká whisky sa najčastejšie destiluje z kukurice. Pokiaľ taká whiskey obsahuje minimálne 51% kukurice, tak sa nazýva bourbonom. Tento názov je odvodený od okresu v americkom Kentucky Bourbon Country. Práve bourbon má špecifickú dymovú chuť, ktorú získava pri zrení vo zvnútra opálených dubových sudoch.

Kanadská whisky

Kanadská whisky je pomerne jemná. Vyrába sa z viacerých druhov obilnín , medzi ktoré často patrí raž, ale iba v minimálnom množstve. Existujú však kanadské whisky, ktoré sú vyrobené z takmer 100% ražného základu.

Japonská whisky

tři lahve japonské whisky

Japonsko sa učilo vyrábať whisky v Škótsku , takže techniky výroby a vlastnosti destilátov sú si veľmi podobné. Japonci majú sklon sústrediť sa na kvalitu a predovšetkým na Single malt whisky s rašelinovým charakterom . Aj tak sú však považované za veľmi jemné whisky.

Štýly whisky

Niektoré štýly whisky majú striktne regulované pravidlá, a iné nie. Napríklad miešaná whisky (blended) má najvoľnejšie pravidlá a môže sa vyrábať kdekoľvek s rôznymi prísadami. Napríklad bourbon už má prísne regulácie, ktoré musí spĺňať, aby mohol výsledný destilát niesť toto označenie na etikete. Single malt zase musí byť čisto jednosladovou whisky z jednej pálenice.

Blended

Termín miešaná whisky (anglicky blended) označuje vlastne akúkoľvek whisky, ktorá vzniká zmiešaním z rôznych zmesí vyzretých whisky vyrobených z rôznych druhov obilných zŕn. Hoci sa zmiešajú whisky rôznych chutí, farieb, aróm, tak to neznamená, že ide o menej kvalitné whisky. Naopak, veľmi často vzniká veľmi kvalitná miešaná whisky s typickým charakterom.

Single malt

Single malt whisky sa vyrába z jedného sladu av jednej pálenici. Nič sa nesmie miešať. Tieto whisky sa vyrábajú v Škótsku, Írsku, Japonsku, ale aj v iných krajinách. Väčšinou sa traduje, že jednosladové single malt whisky sú najkvalitnejšie. To nemusí byť vždy pravda. Niektoré single maltky nie sú chuťovo vydarené. Napríklad škótske single malt whisky majú veľmi striktné pravidlá výroby, práve kvôli tomu, aby nekazili vlastnú povesť, ktorú za dlhoročnú tradíciu získali.

Bourbon

Bourbon musí byť vyrobený z minimálne 51 % kukurice. Musí zrieť v nových dubových zuhoľnatených sudoch. Medzi ďalšie zložky môžu patriť rôzne podiely obilnín. Najčastejšie raž alebo pšenica. Americký regulačný úrad toto veľmi starostlivo stráži s pomocou radu prísnych predpisov.

Miešaná alebo single malt?

Problematika miešanej a single malt whisky by vydala na celú knihu. Ľudia sa najčastejšie dopúšťa jedného hlavného omylu. Tou je, že tvrdí, že single malt whisky je kvalitnejšia oproti miešanej whisky a patrí medzi najlepšie whisky na svete. Miešané whisky môžu byť chuťovo rafinované, jemné a bohaté, ale aj výrazne rozmanité. To uľahčuje konzumentom výber tej správnej značky a chute. Jednosladové whisky (single malt) majú jasnú robustnú chuť, ktorú najviac oceníte na pravé vychutnávanie než na neriadené pitie.

Hodnocení

Similar Posts