Lagavulin 16y – suchá, dymová whisky s Islay (recenzia)

lagavulín 16y

Ortodoxní milovníci whisky ocenia silu, chuť a jedinečnosť pravej škótskej. A Lagavulin 16y je presne to, čo hľadáte! Nájdite jej miesto vo svojom bare, alebo obdarujte podobne nadšených whiskarov, ako ste vy sami. Poďte si prečítať niečo o tejto šestnástke skôr, než investujete do pravého tekutého zlata! 

Pravá chuť zo Škótska

Ako o sebe hovorí takto šestnásťročná kráska? Považuje sa za vynikajúcu jednosladovú whisky, ktorá sa teší celosvetovej popularite! Obľúbenosť si získala pre svoju špecifickú chuť a vlastnosti, ktoré má iba máloktorá whisky. Je názorným príkladom škótskej. A doslova dýcha pre svoj región, ostrov Islay. Postup výroby prebieha veľmi pomaly. Čo sa odráža na jej charizme, chuti i vôni.  

Poctivá výroba prepožičiava Lagavulin 16y typickú, hlboko jantárovou farbou, s arómou po masívnej rašeline, ovocnom sherry a divokej vanilke. A hlavne dym. Je to jednoducho dymová whisky. Nie nadarmo je často zaraďovaná medzi najlepšie whisky . Chuť je bohatá s dotykom rašeliny a jódu, ktorý je doplnený arómou duba. Na záver nás zaujme štipkou korenia, vanilky a sušenými ďatľami. 

lagavulin 16 při testu

Poctivú chuť nechajte rozplynúť na jazyku

Táto whisky ma učarovala už na prvý pohľad. Jej priezračná jantárová farba na seba skrátka vie strhnúť pozornosť. Nebojte sa pokrúžiť pohárik a nechajte naplno otvoriť jeho nezameniteľnú vôňu. Stačí jeden dúšok, aby ste sa ponorili svojimi myšlienkami na miesta, ktoré máte najradšej. Musím sa priznať, že aj mňa vôňa preniesla myšlienkami na horúce leto, teplé noci a nekončiacu letnú zábavu. 

Čoskoro vás asi prekvapí, rovnako ako mňa, jej suchý charakter . Aby nie! Lagavulín 16y  má podľa výrobcu vôbec najnútenejšiu a najsuchšiu chuť zo všetkých dostupných whisky! Ako ale necháte chuť pozvoľna rozplynúť na jazyku, začne sa vyrovnávať sladkosť charakteru sherry. Chuť má tendenciu sa pomaly vyvíjať. Nechajte vynoriť tóny lúčnej trávy a slanosti. Áno, je to veľmi silné zakončenie. 

Jantárová kráľovná Lagavulin 16y

Lagavulin 16y je pýchou ostrova Islay. Miestni ju považujú za svoj symbol, ktorý ostrov preslávuje a reprezentuje. Táto whisky sa vyrába tradičným spôsobom a je jednosladová. Pre svoju typickú chuť i nádhernú farbu ju prezývajú „Jantárová kráľovná“. Možno aj preto je jednou z  najpredávanejších single malt whisky svojho druhu.

sklenka lagavulin 16

Ako vzniká Lagavulin 16y?

Tento nádherný mok zreje v krásnych dubových sudoch v závislosti od požadovaného veku whisky. Zvyčajne je whisky uložená v sudoch po dobu troch rokov. Pretože sa ale jedná o šestnásťročnú noblesnú dámu, v tomto prípade zreje niečo okolo 9 rokov. Dubové sudy dodávajú whisky Lagavulin 16y silnú vôňu aj chuť. Po ukončení procesu zrenia je stáčaná do fliaš. Ani tá nie je len tak hocijaká. Značka Lagavulin si pre túto šestnásťročnú krásku pripravila jedinečnú štíhlu fľašu s baňatým hrdlom. Postaršená etiketa s výraznou číslicou „16“, dominujúca fľaši na seba vie upútať pozornosť. 

Neoddeliteľnou súčasťou balenia je aj nádherná darčeková kazeta z čierneho papiera a zlatým nápisom  Lagavulín 16y. 

Podrobnosti o whisky Lagavulin 16y

  • Země: Skotsko
  • Palírna: Lagavulin
  • Kraj: Islay
  • Stáří: 16 let
  • ABV: 43 %
  • Typ: Single malt
  • Barva: Jantarová

Naše hodnotenie

92 %

Hodnotenie čitateľov

5/5 - (1 hlasů)

Aká je história značky Lagavulin

Paliareň Lagavulin bola založená v roku 1816 na škótskom ostrove Islay Johnom Johnstonom. Netrvalo dlho a pálenica pohltila susednú pálenicu Kildalton. V tom čase pálenicu riadil Johnosov syn Donald, ktorého po takmer 30 rokoch od založenia podniku zasiahla kruto ironická smrť utopením v kadi s vyrábanou whisky.

Asi ide o najbizarnejšiu nehodu medzi výrobcami whisky vôbec. Aj tak drsný môže tento lahodný lok byť. Lagavulín stojí v malebnom rovnomennom zálive Lagavulin. Okolitú prírodu a divoký záliv si pri návšteve ostrova nesmiete nechať ujsť. Ak sa necháte zlákať a vstúpite na pôdu destilérie, hneď pri vchode ucítite dymovú arómu rašeliny. Samozrejme sa v pálenici konajú prehliadky. Uvidíte na vlastné oči celý proces výroby jednosladového moku za pomalej destilácie a dlhého zrenia. 

Vychutnajte si whisky ako skutočný fajnšmeker

Whisky si zásadne dávam s pohárom vody. Ani v tomto prípade neurobíte chybu, keď necháte whisky oddýchnuť v izbovej teplote a pri naliatí do pohára necháte aspoň minútu dýchať. 

Aké sklo je pre Lagavulin 16y ideálne?

Pretože sa jedná o luxusné whisky, rozhodne odporúčam zvoliť pohár Glencairn. Pristane jej brúsenie sklo. Pre chvíle ochutnávok však odporúčam použiť minimálne pohárik na grappu alebo takzvanú tulipánku, ktorá uvoľní vôňu a rozvinie lepšie chuť rašeliny, sherry a vanilky. 

Similar Posts