Bulleit Bourbon – vyvážená bourbon whisky z Kentucky (Recenzia)
Dnes sa pozrieme na jeden z najobľúbenejších bourbonov. O čo vlastne ide? Bourbon je americká whisky, ktorá sa stala symbolom pravých kovbojov. Rozdiel medzi whisky a bourbonom je hlavne v mieste pôvodu, pretože väčšina bourbonov sa vyrába v USA. Ďalší rozdiel je tiež vo výrobe samotnej, podľa chuti pravý bourbon rozpoznajú hlavne ostrieľaní znalci whisky.
Bulleit Bourbon je navoňaný, dobrý a nenáročný, ale predsa výborný
Bulleit Bourbon sa môže pochváliť výraznou vôňou duba a bohatou arómou. Jemná chuť je doplnená o nádych vanilky, medu, s veľmi dlhým koncom s chuťou dymu. Tento bourbon je skrátka staromódny, tradičný, výrazný.
Ako sa vyrába bourbon tej najvyššej kvality?
Tento bourbon s nezameniteľnou medovou farbou sa vyrába iba z ingrediencií tej najvyššej kvality. Bulleit Bourbon vystihuje jemnosť a komplexnosť, ktoré sú vytvorené jedinečným miešaním kukurice, raže a jačmenného sladu spolu so špeciálnou odrodou kvasiniek a čistou, vápencom filtrovanou vodou z Kentucky. Ostatne, tak ako to zákony Kentucky predpisujú. Mimoriadny vysoký obsah raže v receptúre navyše dodáva tomuto bourbonu výrazný a korenený charakter so zreteľne čistým a hladkým záverom .
Tvar fľaše je nezameniteľný
Pokiaľ sa rozhodujete, čím si spríjemníte dnešný večer, Bulleit Bourbon bude tou najlepšou voľbou. A medzi fľašami whisky a bourbonu ho nemôžete prehliadnuť! Stáčaný je totiž do originálnych fliaš. Typický tvar fľaše je veľmi starý a už niekoľkokrát bol ocenený v rôznych súťažiach.
Zrenie v dubových sudoch prepožičiava klasickú chuť i vôňu
Čo sa týka výroby tohto bourbonu, značka Bulleit ctí tradície a postup výroby. A musím uznať, že sa ich tvrdá práca nádherne odráža na chuti aj farbe. Zreje v sudoch z amerického duba najmenej 6 rokov. Vedeli ste, že sudy, v ktorých tento klenot zreje, sú dôkladne vypaľované? A práve v nich si získava svoju farbu a chuť.
Viete, že história značky Bulleit siaha až do roku 1830?
Značka Bulleit má za sebou skutočne dlhú históriu. Jej zakladateľom bol jeden z prvých amerických páleníkov, Augustus Bulleit, ktorý vyrábal bourbon v rokoch cca 1830 až 1860, kedy bez stopy zmizol. Pretože sa Augustu podarilo mnoho kvalitných bourbonov, netrvalo dlho a značku po čase obnovil Tom Bulleit, ktorý je považovaný za hlavného nositeľa charakteru bourbonov rodiny Bulleitových, pre ktorých boli a sú typické najmä vysoký obsah raže, výrazná korenená chuť a celková ucelená komplexnosť jednotlivých plnení.
V súčasnosti sú whisky Bulleit vyrábané pre skupinu Diageo v pálenici Four Roses a sú v kategórii rye-whisky a straight rye-whisky považované za absolútnu špičku.
Informácie o bourbone
Rad ocenení
Bulleit Bourbon bol inšpirovaný pôvodným historickým produktom pred 150 rokmi od Augusta Bulleita. Značka vedela, že v šuplíku drieme niečo, čo súčasný trh skrátka potrebuje. A tak oprášila starý recept a luxusný bourbon je na svete. Jemnosť a komplexita vzniká blendom ražného, kukuričného a jačmenného sladu a špeciálnych druhov kvasníc. Vďaka trojnásobnému podielu raže oproti bežným bourbonom má Bulleit výraznú, korenenú chuť s čistým a jemným zakončením.
Pretože sa jedná skutočne o klenot medzi bourbonmi, Bulleit Bourbon si za svoju existenciu získal rad ocenení, ktoré mu náležite patria. Napríklad v marci 2004 vyhral zlatú medailu v San Francisco World Spirits Competition, kde porazil omnoho známejších súperov. Môžem len doplniť, že Bulleit Bourbon je ovenčený a barmanmi a mixológmi vyhľadávaný pre výnimočnú chuť, obsah av neposlednom rade svojou originálnou fľašou.