Recenzia: Talisker 10 – drsná whisky plná rašeliny

Talisker 10 Recenzie

Talisker 10 je škótska single malt whisky. Vyrába sa na ostrove Skye. Hoci ide o jediný tamojší liehovar, vo svojej kategórii sa rozhodne radí medzi tie kvalitnejšie fľaše. Začiatok tejto značky siaha do roku 1825, kedy si Hugh MacAskill prenajal Talisker House, kde o päť rokov neskôr so svojim bratom Kennethom založili dnes už vyhlásený liehovar.

Talisker 10 Barva

Tento liehovar nájdete v  Carbostu na škótskom ostrove Skye. Už od počiatku priťahoval zákazníkov a získal si mnoho obdivovateľov, medzi ktorými bol napríklad spisovateľ Robert Louise Stevenson. Ten meno liehovaru spomenul v básni The Scotsman´s Return From Abroad. 

Hoci bola táto značka už od začiatku úspešná, musela sa vysporiadať s  rôznymi výzvami a nezdary. Najviac ju zasiahol zničujúci požiar liehovaru v  roku 1960. Obnovenie našťastie netrvalo dlho. Podarilo sa im dokonca vytvoriť presné repliky pôvodných nástrojov na destiláciu. 

Dnes sa Talisker radí po bok vyhlásených a silných nápojov ako je Lagavulin, Oban a Cardhu. Moto značky, „Stvorená pri mori“, skvele reprezentuje onen ostrovný región, z ktorého pochádza. Slady zo Skye sa vyrábajú hneď vedľa burácajúcich morských vĺn . A konečný produkt dokonale zodpovedá povahe severného Atlantiku pri západnom pobreží škótskej pevniny. Stredne sladká single malt Talisker pôsobí dojmom rovnako jedinečným ako jej pôvod.

Táto fľaša sa umiestnila v rebríčku porovnania najlepšie whisky a najlepšia škótska whisky .

Hneď po prvom ochutnaní si túto whisky obľúbite . Ja som Talisker ochutnával pri jednej stretnutí, takže som na prvú ochutnávku nemal veľmi pokoja. To čo som však zistil ma presvedčilo. Kúpil som si vlastnú fľašu domov. Na čo som ochutnaním doma prišiel , tak to sa vám snažím popísať v tejto recenzii. Má distinktívny a autentický výraz.

Ak budem porovnávať s  inými, silnejšími single máltami ako je Laphroaig alebo Lagavulin, bola by chyba považovať ju za slabší odvar sladovej whisky. Talisker má jedinečnú identitu, ktorá ho odlišuje. Rovnako ako fakt, že pochádza z  jediného liehovaru na ostrove Skye.

Detail whisky Talisker 10y

Whisky Talisker 10
  • Země: Škotsko
  • Kraj: Island
  • Palírna: Talisker
  • Stáří: 10 let
  • ABV: 45,8 %
  • Typ: Single Malt
  • Barva: Jantarově zlatá

Naše hodnotenie

96 %

Hodnotenie čitateľov

Hodnocení

Talisker 10 recenzie

Aróma 

Slaná voda, morské riasy, ľahká rašelina, perník, grapefruitová kôra, jód a obväzy.

Chuť

Sladká a primerane dymová. Nasleduje soľ, korenie, zelerová soľ, nugát a mierne mastný pocit v  ústach. 

Dozvuk

Dymový dozvuk doznieva dlho a pomaly odhaľuje pikantné korenie ako je čierne korenie a voňavý klinček.

Popravde som to s Taliskerom nemal také jednoduché. Fľašu som si kúpil až za nejaký čas po tej stretnutí, pretože sa tam pilo viac dobrého pitia, do ktorého som investoval ešte pred touto škótskou. Tú chuť som si pamätal hmlisto. Jediné, čo si pamätám, bolo to, že mi chutí. Alebo skôr chutila. No, kúpil som si celú 0,7 l fľašu , pretože nie som troškár.

Talisker 10 Whisky

Čo od desaťročného Talisker očakávať? Nečakal som veľa a dostal som veľa.

Talisker je pre mňa chuťovo trochu drsnejší, ale rozhodne nie chlastovitá whisky. Má dobrý charakter, ale určite nie zložitý. Dym je tam znateľný, čo je pre škótsku typické. Cítim v tom ale aj morské riasy, rašelinu a dokonca soľanku (roztok soli). Chuť mi robí radosť, je sladká a jemne dymová. Na jazyku cítim dym, korenie a prekvapil ma ľahký závan nugátu. Nalial som si znova, aby som sa presvedčil, že je to vážne nugát. Bol.

Záver a hodnotenie

Talisker je presne tá whisky, ktorá každého chytí. A to hovorím aj o whisky začiatočníkoch. V Taliskeru nehľadám zložitosť a dostávam vynikajúcu chuť s charakterom. Nemohol som inak a dal som mu hodnotenie 96%, pretože v tejto cenovej kategórii je to bomba.

Similar Posts