Recenzia: Ron Zacapa Centenario 23 – je lacný rum, tak skvostný?

ron zacapa centario 23y recenzie

Pokiaľ sa zameriame na rum Ron Zacapa Centenario 23y, len ťažko budeme hľadať priameho konkurenta. Dlhých dvadsaťtri rokov. Presne tak dlho zreje rum v guatemalských horách, v  sudoch po bourbone a sherry. Výsledkom tohto diela je marhuľová, kokosová, vanilková a citrusová vôňa, čokoládová a korenená chuť a dlhý, zároveň však jemný chvost. Jeho chuť aj farba jednoducho povedané nemá konkurenciu.

Zrod rumu Ron Zacapa Centenario 23y

Ak sa má vyrobiť kvalitný rum, potom je proces výroby a dĺžka zrenia najdôležitejšie kritérium vo výslednej chuti. Pri rume Ron Zacapa Centenario 23 je to neuveriteľných dvadsaťtri rokov. Tak dlho si necháva výrobca čas na získanie jeho typickej vône a chute. To je približne štvrtina ľudského života! Rum zreje v sudoch po sherry a bourbone. Priamo v guatemalských horách. Ideálne miesto na zrodenie legendy. 

Parádna tmavo mahagónová farba.

Zaujímalo ma podrobnejšie, ako je to s procesom výroby práve tohto rumu. Ron Zacapa Centenario 23y je v Guatemale vyrábaný destiláciou z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrovej trstiny . Zreje systémom Solera v nadmorskej výške 2 333 metrov v sudoch z bieleho duba, v ktorých zrel skôr bourbon, Sherry Pedro Ximenez, ale aj portské, koňak alebo tokajské víno. Asi preto sa mi na prvé ochutnanie v ústach otvorí marhuľová, vanilková a kokosová chuť , ktorá je sprevádzaná citrusovou, čokoládovou a korenenou vôňou s dlhým jemným chvostom. Žiadny tvrdý dymový oder. Preto rum odporúčam všetkým, ktorí dávajú prednosť jemným chutiam. 

Typické zrenie metódou Solera

Poďme sa pozrieť podrobnejšie ohľadom procesu zrenia. Ako som už prezradila, rum Ron Zacapa Centenario 23y zreje metódou zvanou Solera . To je špeciálny spôsob uloženia destilátov. Ako prebieha? Jednoducho sa rady dubových sudov s rumom skladajú na seba, pričom najstaršie sudy sú dole a najmladšie sa pridávajú nahor. Vedeli ste, že každú fľašu rumu Zacapa tvorí zmes rôzne starých rumov? Zaujímalo ma, o aké rumy ide. A pátranie ma doviedlo k informácii, že sa jedná o rumy, ktoré zreli 6 až 23 rokov. A tomuto miešaniu sa hovorí blendovanie. Ale to už určite viete.

Podrobnosti o rume Ron Zacapa Centenario 23y a hodnotenie

zacapa centario 23y náhled produktu
  • Země: Guatemala
  • Palírna: Zacapa
  • Stáří: 23 let
  • ABV: 40 %
  • Typ: Španělský, Melasa
  • Barva: Tmavý mahagon

Naše hodnotenie

96 %

Hodnotenie čitateľov

5/5 - (1 hlasů)

Charakter chute a vône vás omámi

Aj keď sa jedná o jeden rum, na svoje si príde hneď niekoľko skutočných znalcov. Ron Zacapa Centenario 23y má bohatú a plnú chuť. Pritom nijako dráždivú. Niet divu, že si ho zamilujú aj ženy, alebo začiatočníci. Svojou jemnou chuťou si získal väčšiu obľúbenosť, než ostatné rumy. 

Vyváženosť rumu podmienená krásnou farbou. Je často prezentovaný v súťažiach aj na najrôznejších ochutnávkach. A vždy si získa väčšinu hlasov. V chuti veľmi ľahko rozoznáte karamel, tropické ovocie, čokoládu a hrozienka. Sladká bodka na záver potom nechá vyniknúť citrusovú vôňu. 

Aj aróma je u tohto rumu originálna. Skladá sa hneď z niekoľkých vôní. Prvé poschodie rozhodne nechá uvoľniť vôňu vanilky a marhule. Závan kokosu si vychutnáte v hlbších vrstvách. Odporúčam po naliatí do pohára nechať rum aspoň minútu oddýchnuť. Potom sa vám krásne uvoľní jeho nevtieravá a plná vôňa, úplne vyvážená a sprevádzaná jemným dymovým nádychom. Avšak žiadna vôňa nie je dominantná. 

Originálne balenie poteší aj ako darček

Premýšľate o darčeku pre svojich blízkych, alebo chcete urobiť radosť naozajstnému znalcovi? Ron Zacapa Centenario 23 je stávkou na istotu. Fľaša Zacapy poznáte podľa originálneho tvaru so svetlým prstencom na fľaši. Ten kontrastuje s mahagónovým odtieňom rumu. Aj balenie pôsobí veľmi luxusným dojmom. Skvele sa hodí ako rumový darček.

Similar Posts