RECENZIA: Don Papa Baroko – sladký rum v štýlovom obale
Rumy z dielne destilérie Don Papa patria bezpochyby medzi tie najlepšie (a tiež najobľúbenejšie) filipínske rumy. Dnes sa však nebudem v recenziu venovať filipínskej klasike, teda sedemročnému Don Papa, ale limitovanej edícii Don Papa Baroko, ktorý na prvý pohľad zaujme barokovým výzorom. Na to, čo nás čaká vo vnútri fľaše, sa pozrieme v dnešnú recenziu.
Kde sa vzal Don Papa?
Hoci na výslní sa hrejú predovšetkým karibské rumy, sladký filipínsky rum Don Papa rozhodne nezostáva pozadu. Značka síce bola založená až v roku 2012, odvtedy sa však značne rozrástla, napríklad práve o rad limitovaných edícií. Pomerne krátku históriu destilérie doháňa bohatými odkazmi na divokú minulosť Filipín – už len samotný názov je inšpirovaný revolucionárom menom Papa Isio, ktorý sa významne zaslúžil o oslobodenie Filipín od španielskej nadvlády koncom devätnásteho storočia.
Základom je kvalitná trstina
Za typickú sladkú chuť vďačia rumy Don Papa nielen výrobným postupom, ale aj cukrovej trstine, z ktorej sú destilované. Tá je pestovaná na filipínskom ostrove Negros, konkrétne na úpätí sopky Mount Kanlaon. Úrodná sopečná pôda spolu so skvelými klimatickými podmienkami vytvára ideálne prostredie pre pestovanie tej najkvalitnejšej cukrovej trstiny . Hoci sa na tento tropický filipínsky ostrov najskôr nikdy nepozriem, na svahy pod tropickým slnkom sa môžeme nechať preniesť aspoň práve typickou chuťou rumu Don Papa.
Tradičný výrobný postup
Ak by sme sa mali pozrieť na výrobný proces limitovanej edície Don Papa Baroko, možno vás trochu sklamem tým, že sa od destilácie ostatných rumov tejto pálenice príliš nelíšia. Podobne ako ostatné rumy Don Papa zreje v sudoch z amerického duba po bourbone – na rozdiel od obľúbeného sedemročného rumu Don Papa iba tri až päť rokov. Výsledný blend s obsahom alkoholu 40 % je potom za studena filtrovaný a stáčaný do fliaš.
Neprehliadnuteľný štýlový obal
A sú to práve fľaše, ktoré Baroko na prvý pohľad odlišujú od ostatných Don Papa rumov. Hoci obal je totožný s ostatnými rumami tejto značky, okamžite ma zaujala pestrá etiketa doplnená o typickú faunu filipínskych ostrovov. Osobne musím povedať, že z estetického hľadiska sú rumy Don Papa (Don Papa 7 ) jedny z najprepracovanejších, a limitka Baroko rozhodne nie je výnimkou. Hoci možno pôsobí trochu gýčovito, podľa mňa sú nezameniteľné etikety dôvodom, prečo mať aspoň jednu fľašu doma.
Podrobnosti o rume Don Papa Baroko a hodnotenie
Vôňa, farba a chuť
Konečne sa dostávam k tomu najpodstatnejšiemu, a to samotnému rumu Baroko. Rum je svojou hutnou konzistenciou a temnou jantárovou farbou veľmi podobný sedemročnému rumu Don Papa, čo sa dá povedať o typicky sladkom chuťovom profile.
Pri otvorení fľaše ma privítala príjemná aróma citrusov, vanilky a predovšetkým dubového dreva, ktoré rumu dodávajú dubové sudy, v ktorých je starený. Ak necháte rum odstáť, ucítite aj vanilku a pomerne výraznú vôňu pomaranča. Čo sa týka chuti, rum je príjemne okrúhly so stredne dlhým záverom. Opäť sa môžete pripraviť na sladkú chuť veľmi podobnú ostatným Don Papa rumom, tentoraz však s podtóny medu a kandizovaného ovocia . Tie sprevádza aj ľahko štipľavá chuť korenia, ktorá ozvláštňuje jeho výraznú sladkosť, ktorá sa prelína aj do záveru.
Pre koho je Don Papa Baroko dobrou voľbou?
Na záver nezostáva než konštatovať, že Baroko sadne hlavne všetkým milovníkom sladkých rumov. Zachutí tiež všetkým, ktorí si radi pochutnajú na akomkoľvek rume z dielne tejto filipínskej destilérie, a vzhľadom na naozaj štýlovému obalu a limitovanej edícii si trúfam povedať, že sa jedná aj o vhodný darček.